Participatie

Wat we zien

Samenwerking (participatie) tussen gemeente en burger/bedrijf is een actueel thema binnen het gemeentedomein. De huidige ontwikkelingen vragen van de medewerkers van gemeenten dat zij samen met ondernemers, burgers, instellingen en andere stakeholders maatschappelijke vraagstukken oppakken. Wat wij zien is dat dit andere vaardigheden vraagt van gemeenten dan dat zij tot nu toe gewend waren. De rol van de gemeente, die hierin regie voert verschuift naar een meer netwerkende en faciliterende gemeente. Dit vraagt van de medewerkers van gemeenten dat zij bij elke maatschappelijke vraag bepalen wat hun rol is: regisseren, faciliteren, stimuleren of loslaten.

Daarnaast zien we dat het belang van lokale politieke partijen steeds groter wordt, gericht op het realiseren van hun plannen.

Wat we bereiken

Deze ontwikkelingen vragen om andere vaardigheden en rollen van gemeenten en gemeentemedewerkers. Aansluiten bij initiatieven vanuit stakeholders is hierbij cruciaal. De energie die deze initiatieven met zich meebrengen kan gebruikt worden als aanjager om de meer faciliterende rol van gemeenten te verkrijgen. Onze toegevoegde waarde is om vanuit onze jarenlange expertise, veranderkunde en benadering van verschillende perspectieven, in te zetten op de ontwikkeling van deze vaardigheden. Dit doen we onder andere door projectbegeleiding, coaching, opleiden en inspiratie-/denktanksessies. Lees ook het verhaal van gemeente Papendrecht.

Neem contact op
duurzaamheid-veiligheid-wat-doen-we-advante.png
Scroll naar boven