Gemeente Veenendaal

Uitdaging; Het is een kunst om van data informatie te maken

Hoe houd je als gemeente grip op het sociaal domein? Hoe kun je sturen op kwantitatieve én kwalitatieve aspecten? Uitgangspunt voor de gemeente Veenendaal was een model dat in eigen beheer is ontwikkeld. Daarin is de visie op zorg vertaald naar een processchema, waarin duidelijk drie gebieden te herkennen zijn: wijkgericht werken, de gemeentelijke loketten en de interventieteams. Een helder proces, maar hoe houd je grip op het sociaal domein?

Inzicht

De gemeente Veenendaal zag zelf al snel het belang van goede informatievoorziening en stelde zich ten doel om een overzichtelijk en grafisch sterk dashboard te ontwikkelen. Hiervoor werd een beroep gedaan op de expertise van Advante, dat meteen vroeg wie wat precies wil weten en waarom.

"De sturingsinformatie waar een wethouder behoefte aan heeft, is anders dan de informatie die een manager of medewerker nodig heeft."

De sturingsinformatie waar een wethouder behoefte aan heeft, is anders dan de informatie die een manager of medewerker nodig heeft. Daarom is een set indicatoren geformuleerd die grip zou moeten geven op het sociaal domein, met een belangrijk rol voor financiële informatie. Immers, als je vooraf weet hoe de uitgaven zich verhouden tot het gegeven budget, kun je daar actief op sturen. Daarnaast moest het dashboard antwoord geven op vragen over bijvoorbeeld de personele bezettingsgraad en het aantal opgeloste zorgvragen.

Gemeente Veenendaal stelde zich ten doel een overzichtelijk en grafisch sterk dashboard te ontwikkelen
Gemeente Veenendaal stelde zich ten doel een overzichtelijk en grafisch sterk dashboard te ontwikkelen

Resultaat

Dankzij het dashboard dat samen met Advante is ontwikkeld, weet de gemeente Veenendaal bijna realtime hoe het ervoor staat met het sociaal domein. Door data uit allerlei bronnen en systemen op een slimme manier te combineren, kom je tot nieuwe informatie en inzichten om de zorg te verbeteren en zelfs preventief te werken. Het is dus de kunst om van data informatie te maken. Doordat Advante ook rekening heeft gehouden met de afstemming van deze informatie op regionale en landelijk gehanteerde formats, is het bovendien mogelijk om te benchmarken tussen gemeenten.

‹‹ terug naar overzicht

Portret - Carin Libregts-Ottens - Advante

Neem contact met ons op


Waar kunnen wij u mee helpen?
Wij staan u graag te woord in een vrijblijvend gesprek. Neem direct contact op met onze vakkundige medewerkers en vertel ons uw verhaal.

maak vrijblijvend een afspraak ››

Scroll naar boven